Ce este basmul.

In jos

Ce este basmul.

Mesaj Scris de Abbeh. la data de Joi Oct 28, 2010 10:58 pm

Ştim cu toţii că cei care termină clasa a opta dau cele două examene (română şi matematică) şi poate unii au anumite nelămuriri în legătură cu anumite chestii; fie ele legate de vocabular, gramatică sau altele. Voi posta câteva noţiuni despre basm în acest topic care sper să vă fie de folos. :]


Basmul


Basmul este o operă epică în care apar pesonaje, acţiune şi narator. Timpul şi spaţiul acţiunii nu sunt precizate; se creează un univers imaginar în totalitate, plasat în timp prin formula tipică e început "A fost odată ca niciodată...". Există formule mediane şi finale: "Şi-am încălecat pe-o şa...", etc.
Acţiunea se bazează pe conflictul dintre bine şi rău, din care iese învigător binele deoarece basmul are o valoare educativă. Personajele se grupează în doua tabere antitetice pozitive şi negative. Eroul central are calităţi de excepţie reprezântând o trăsătură umană, de obicei vitejia. El este supus la diferite probe în drumul său către maturizare. Beneficiază de ajutoare în realizarea obiectivelor propuse. De cele mai multe ori are puteri supranaturale.
Există basme populare create de oameni talentaţi din popor (au caracter anonim oral colectiv); şi basme cule create de scriitori cunoscuţi care se remarcă prin originalitate.


Cam ăsta e basmul mai pe scurt, mai pe înţelesul tuturor, fără să dăm cine ştie ce definiţii filozofice greu de înţeles.
avatar
Abbeh.
Moderator
Moderator

Mesaje : 50
Data de inscriere : 03/10/2010
Varsta : 22

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum